Kledingmaat opmeten

Het opmeten of meten van je kledingmaat is erg belangrijk wanneer je goed zittende kleding wilt dragen. Elk merk kan een iets verschillende maattabel gebruiken waardoor het erg verstandig is van tijd tot tijd de omvang van je heupen, taille, borsten op te meten. Zo ben je altijd voorzien van de meest recente informatie over de afmetingen van je figuur.

Maak hieronder je keuze en bekijk de maat:
Dames
Heren
Meisjes
Jongens
  • Bij Kleertjes en Jeans Centre kan je de maattabellen bekijken om de maat te bepalen.

Bekijk hier de maattabellen bij Jeans Centre >>

Bekijk hier alle maten voor hem en haar >>

Kledingmaten opmeten

Hoe kun je de kledingmaat opmeten? Er zijn verschillende mogelijkheden waarbij het opmeten met behulp van een centimeter de meest gebruikte methode is. Zoals je in de maattabel kunt zien, heb je voor het bepalen van de juiste kledingmaat de afmeting van verschillende lichaamsdelen nodig. Voor het opmeten van de lichaamslengte kun je het beste iemand vragen je te helpen. je kunt ook een klein streepje zetten op de muur of deur en het op die manier nameten.

Het opmeten van een kledingmaat

Het meten van je kledingmaat gebeurt op basis van verschillende lichaamsdelen. Bij het bepalen van je broekmaat heb je bijvoorbeeld de lengte nodig van je binnenbeen en de omtrek van de taille en heupen. Op die manier kun je de juiste breedtemaat en lengtemaat bepalen.

Bij het kopen van een overhemd, jas, trui of een shirt heb je weer andere lichaamsdelen nodig waarvan je de afmeting moet opmeten. Je dient nu te meten wat de omtrek is van de borst, heupen, taille en de armlengte. Ook hierbij zijn verschillende tabellen beschikbaar waar je de gegevens kunt vergelijken met een bepaalde kledingmaat.

maat opnemen, kledingmaat opmeten

Hoe kun je de kledingmaat meten?

  • Borstomvang: Met een centimeter bepaal je de omtrek van het lichaam ter hoogte van je borst (tepelhoogte).
  • Tailleomvang: Voor het bepalen van je taille gebruik je de centimeter dit keer om de omtrek te meten ter hoogte van je navel.
  • Heupomvang: Ter hoogte van je riem kun je de heupmaat meten. Trek de centimeter niet te strak zodat je niet te klein uitkomt.
  • Armlengte: Voor het bepalen van onder andere de overhemden maat heb je de armlengte nodig. Deze kun je meten vanaf de kop van de schouder tot aan de pols.
  • Beenlengte: Broeken moeten de juiste lengte hebben. Om dit te bepalen meet je de lengte van het binnenbeen vanaf het kruis tot aan de hak.
  • Lichaamslengte: Kijk recht naar voren en ga zo recht mogelijk (tegen een muur) staan. Meet nu de afstand tussen het hoofd en de grond.

Op deze manier kan je de juiste maat voor volwassenen berekenen maar ook kindermaten.

Meer informatie:

Last updated: dinsdag 19 december 2023

Plaats een reactie