Kledingmaten in cijfers en letters

De manier waarop kledingmaten worden weergegeven kan per merk, land of winkel verschillen. Hierdoor is het mogelijk dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Daar waar het ene merk of bedrijf de letter M gebruikt, kan hetzelfde shirt ergens anders worden verkocht in een 38 of 40. Welke maat heb je dan nodig? De kledingmaten in cijfers en letters worden in dit bericht nader besproken.

Maak hieronder je keuze en bekijk de maat:
Dames
Heren
Meisjes
Jongens
  • Bij Kleertjes en Jeans Centre kan je de maattabellen bekijken om de maat te bepalen.

Bekijk hier de maattabellen bij Jeans Centre >>

Bekijk hier alle maten voor hem en haar >>

Kledingmaten in cijfers en letters

Veel vragen over de kledingmaten gaan over de verschillende manieren van weergave. Waarom gebruikt het ene merk bijvoorbeeld confectiematen terwijl andere merken de Engelse, Amerikaanse, Europese of de internationale maten gebruikt. Er zijn geen regels of richtlijnen waaraan merken en bedrijven zich moeten houden. Daardoor mogen ze zelf bepalen op welke manier ze de afmeting van een bepaald kledingstuk weergeven.

De kledingmaten in cijfers en letters kun je het beste ‘vertalen’ door gebruik te maken van tabellen. Zo kan er verschil in de maatvoering zitten voor heren en dames. Om verwarring en foute maten te voorkomen worden de tabellen met de kledingmaten in cijfers en letters daarom vaak apart weergegeven. Ook voor kinderen kun je de kledingmaten in cijfers en letters bekijken.

Bepaal zelf de juiste maat

Het bepalen van de juiste maat doe je door de lengte van lichaamsdelen op te meten. Voor het bepalen van je broekmaat heb je bijvoorbeeld de heupomtrek en taillomvang nodig samen met de lengte van het binnenbeen. Met deze gegevens kun je bepalen welke broekmaat je nodig hebt. Voor bovenkleding zoals shirts, truien, overhemden of jassen maak je gebruik van de ruglengte, schouderbreedte en buikomvang. Voor volwassenen en kinderen kun je daar handige methodes voor gebruiken.

Per merk een andere pasvorm

Het bekijken en bepalen van de juiste kledingmaat in cijfers en letters is erg afhankelijk van de pasvorm. Het ene merk valt kleiner uit dan een ander merk. Dit kan soms tot wel 1,5 tot 2 maten verschillen. Met name de Amerikaanse kledingmaten merk je veel verschil in de maatvoering.

Dit komt mede doordat deze maten vaak met letters worden weergegeven en in Europa veel met cijfers worden gewerkt. Omdat er meer maten in letters zijn dan in cijfers kan het gebeuren dat bij de verschillende merken de kledingmaten in cijfers en letters in een andere ‘groep’ worden samengevoegd.

Last updated: woensdag 27 oktober 2021

Plaats een reactie