Kledingmaten in cm

De maat van kleding kan op verschillende manieren worden weergegeven. in Europa worden grotendeels de EU (Europese) kledingmaten gebruikt. Je kunt deze hier bekijken. In het buitenland worden vaak andere maten gebruikt of valt een bepaalde maat anders. Zo weet je misschien uit ervaring dat de Spaanse kledingmaten kleiner uitvallen dan bijvoorbeeld de Duitse maten. Wanneer je UK (Engelse) maten ziet in kleding, dien je deze eerst om te rekenen. Dit is ook zo bij de US (Amerikaanse) maatvoering. De kledingmaten in cm kunnen je daarbij helpen.

Maak hieronder je keuze en bekijk de maat:
Dames
Heren
Meisjes
Jongens
 • Bij Kleertjes en Jeans Centre kan je de maattabellen bekijken om de maat te bepalen.

Bekijk hier de maattabellen bij Jeans Centre >>

Bekijk hier alle maten voor hem en haar >>

Kledingmaten in cm

Je kunt met behulp van een meetlint bepaalde lichaamsdelen opmeten. Op basis daarvan kun je vervolgens in een tabel bekijken welke kledingmaat daarbij het beste past. Voor de verschillende kledingstukken dien je ook verschillende lichaamsdelen op te meten. Het omrekenen van of naar een andere maatvoering gaat het meest nauwkeurig met de afmetingen in centimeters. Door afrondingen bij de EU, UK of US maten kan er anders verschil optreden wat ervoor kan zorgen dat je een te groot of te klein kledingstuk koopt.

Broekmaten opmeten in cm

Indien je een nieuwe broek wilt kopen en daarvoor de maat wilt meten, kun je de broekmaat opmeten in cm en de juiste maat bepalen met behulp van de lichaamsdelen:

 • Heupomtrek
 • Binnenbeen lengte
 • Tailleomtrek

Door gebruik te maken van een centimeter kun je de bovenstaande lichaamsdelen opmeten. Let er daarbij op dat het meetlint niet te strak wordt getrokken rondom de heup en taille. Voor de beenlengte gebruik je de lengte tussen de grond en kruishoogte. Je kunt bij de broekmaten tabel zien welke maat het beste bij je past.

Broekmaten dames omrekenen

Bovenkleding opmeten in cm

Als je geen broek maar een shirtje, overhemd, trui, pas/ kostuum of andere bovenkleding wilt kopen heb je andere lichaamsdelen nodig om op te meten. Je kunt daarvoor het beste gebruiken:

 • Schouderbreedte
 • Borstomvang
 • Armlengte
 • Ruglengte
 • Tailleomtrek
 • Heupomtrek

Het opmeten van je kledingmaat in cm kun je het beste met twee personen doen, zo weet je zeker dat je op de juiste manier de lichaamslengte opmeet van een arm of de rug. In je eentje kan dit lastig zijn waardoor je wellicht een te grote of kleine lengte opmeet. Nadat je de verschillende afmetingen hebt opgemeten kun je de in de bovenkleding tabel de verschillende kledingmaten bekijken die daarbij horen.

Onderkleding in cm

Het kopen van ondergoed vraagt weer om een aantal andere lichaamsdelen. Bij het kopen van een BH heb je de borstomvang nodig op tepelhoogte en onder de borst. Voor het op de juiste manier opmeten van de kledingmaten in cm heb je nodig:

 • Borstomvang op tepelhoogte
 • Borstomvang onder de buste
 • Tailleomtrek
 • Heupomtrek

onderkleding opmeten in cm

Op basis van deze gegevens kun je uitrekenen welke BH maat je nodig hebt en welke string, slipje of andere onderbroek daarbij hoort. In de tabel met BH maten en lingeriematen kun je precies zien welke kledingmaten in cm overeenkomen met een bepaalde cupmaat of andere maat voor onderkleding. Ook voor kinderen kun je goed bekijken welke kindermaten er passen bij de afmetingen in centimeters.

Last updated: woensdag 27 oktober 2021

2 gedachten over “Kledingmaten in cm”

 1. Hoe zit het met de inches? Ik weet dat de Engelse kledingmaten niet in centimeters maar in inches worden gemeten.
  Kun je het omrekenen met 1 inch = 2,54 cm of is het bij kleding anders?

  Groetjes Amy

  Beantwoorden
  • Hoi Amy,
   Helemaal goed! Je kunt op basis daarvan bepalen hoeveel cm een inch is. Je kunt op deze website ook de pagina bekijken met de Engelse kledingmaten. Daarop kun je meer informatie vinden over de kledigmaten in inches.
   Groetjes!

   Beantwoorden

Plaats een reactie